Jak budować masę? Najpierw masa, później rzeźba. Słyszysz to nie raz przy rozpoczynaniu treningu, ale zastanawiasz się czy tak powinno się rozpoczynać budowanie lepszej, atletycznej sylwetki? Powiemy twierdząco, ponieważ białko, które przeważa w potrawach na budowanie masy jest budulcem mięśni. Zobacz jakie posiłki pomogą Ci w tworzeniu zapasu, który później będziesz zamieniać na mięśnie!
Co prawda białko znajduje się niemal w każdym daniu, produkcie czy nawet słodyczach. Jest potężne, pożądane i świetnie działa na ciało. Jednak dostarczenie go w odpowiednich ilościach jest tutaj kluczem do sukcesu. Czy już wiesz jak jeść, żeby wspomagać swoje ćwiczenia? Polecam przede wszystkim:
- Steki – nie od dzisiaj wiadomo, że steki są potężnym źródłem białka, a przy tym są niezwykle smaczne. Nawet Robert Burneika na swoich filmach w sieci poleca takie dania przed czy po treningach.
- Burgery z indyka – mięso indycze jest źródłem niezbędnych aminokwasów, a do tego świetnie smakuje i ma mało tłuszczu. Aby nie serwować typowych dań składających się z mięsa i ryżu, postaw na burgery. Wystarczy zmienić mięso i doprawić je ziołami, podsmażyć na grillowej patelni i ułożyć w burgera, wybierając bułkę z pełnego ziarna i dodając warzywa (pomidor, ogórek, sałata). Można również zaserwować burgera z jajkiem sadzonym. Możliwości jest całe mnóstwo, dlatego danie szybko się nie znudzi!
- Łosoś w każdej postaci – ciągle mało doceniane mięso, a szkoda. Łosoś choć tłusty to bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Podanie ryby może mieć różną postać – możesz je grillować, piec, gotować. Podawać z sosem, dipem, ziołami, z dodatkiem ryżu, warzyw, kaszy. Koniecznie włącz łososia do swojego menu.
- Sernik, lody – kto powiedział, że menu „kulturysty” musi być nudne i mało smaczne? I tutaj jest miejsce na szaleństwa i smakołyki. Zarówno sernik jak i lody mogą okazać się świetnym źródłem białka.
Jak zatem widać, dieta nie musi być ani nudna, ani tłusta, ani niesmaczna. Źródłem sukcesu jest odpowiednie łączenie składników i przyprawianie. Zawsze, ale to zawsze używaj ziół, wystrzegaj się kostek rosołowych, gotowych przypraw instant oraz soli!