Najpierw masa, później rzeźba. Słyszysz to nie raz przy rozpoczynaniu treningu, ale zastanawiasz się czy tak powinno się rozpoczynać budowanie lepszej, atletycznej sylwetki? Powiemy twierdząco, ponieważ białko, które przeważa w potrawach na budowanie masy jest budulcem mięśni. Zobacz jakie posiłki pomogą Ci w tworzeniu zapasu, który później będziesz zamieniać na mięśnie!

jak budować masę

Co prawda białko znajduje się niemal w każdym daniu, produkcie czy nawet słodyczach. Jest potężne, pożądane i świetnie działa na ciało. Jednak dostarczenie go w odpowiednich ilościach jest tutaj kluczem do sukcesu. Czy już wiesz jak jeść, żeby wspomagać swoje ćwiczenia? Polecam przede wszystkim:

  • Steki – nie od dzisiaj wiadomo, że steki są potężnym źródłem białka, a przy tym są niezwykle smaczne. Nawet Robert Burneika na swoich filmach w sieci poleca takie dania przed czy po treningach.
  • Burgery z indyka – mięso indycze jest źródłem niezbędnych aminokwasów, a do tego świetnie smakuje i ma mało tłuszczu. Aby nie serwować typowych dań składających się z mięsa i ryżu, postaw na burgery. Wystarczy zmienić mięso i doprawić je ziołami, podsmażyć na grillowej patelni i ułożyć w burgera, wybierając bułkę z pełnego ziarna i dodając warzywa (pomidor, ogórek, sałata). Można również zaserwować burgera z jajkiem sadzonym. Możliwości jest całe mnóstwo, dlatego danie szybko się nie znudzi!
  • Łosoś w każdej postaci – ciągle mało doceniane mięso, a szkoda. Łosoś choć tłusty to bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Podanie ryby może mieć różną postać – możesz je grillować, piec, gotować. Podawać z sosem, dipem, ziołami, z dodatkiem ryżu, warzyw, kaszy. Koniecznie włącz łososia do swojego menu.
  • Sernik, lody – kto powiedział, że menu „kulturysty” musi być nudne i mało smaczne? I tutaj jest miejsce na szaleństwa i smakołyki. Zarówno sernik jak i lody mogą okazać się świetnym źródłem białka.

Jak zatem widać, dieta nie musi być ani nudna, ani tłusta, ani niesmaczna. Źródłem sukcesu jest odpowiednie łączenie składników i przyprawianie. Zawsze, ale to zawsze używaj ziół, wystrzegaj się kostek rosołowych, gotowych przypraw instant oraz soli!